Pressmeddelande: Sydafrika satsar framåt!

Posted on 20 March 2013 under PIWOSA News

Till och från dimper det något pressmeddelande i mailboxen, lustigt nog handlar de oftast om helt andra saker än vin eller mat, och ibland känns det som att de passar in här. Detta handlar om Sydafrika och Sydafrikanskt vin.

Många känner säkert igen ny marknadsföringsorganisationen WOSA – Wines of South Africa som arbetar för att öka kunskapen om Sydafrikanska viner och Sydafrikansk mat. För någon vecka sedan fick jag en press release att man nu startar upp PIWOSA – Premium Independent Wineries of South Africa i syfte att lyfta sydafrikanska kvalitetsviner.

Att det finns bra viner från Sydafrika har jag upptäckt sedan länge, dock kan guldkornen vara svåra att vaska fram bland den stora mängden lite enklare och billigare viner som finns på monoplolets hyllor. Nu väljer man att via PIWOSA försöka lyfta fram dessa guldkorn, att särskilt sätta ljus på premiumvinerna. Jag tror att detta är rätt väg att gå, men ännu är det lite för få producenter med på tåget, dock är satsningen ny.

PIWOSA startade upp sin verksamhet i januari 2013 och består för närvarande av 15 vinproducenter. Gemensamt för dessa är att de i princip eller till största del är familjeägda. Vingårdarna är spridda över de olika vinområdena inom Western Cape.

Några av dessa producenter känner jag till sedan innan och några är nya för mig, oavsett vilket ska det bli kul att se vad som händer framledes då man uttryckligen kommer göra särskilda satsningar på bland annat Skandinavien. Kanske är detta början på en ny våg av Sydafrikansk viner. Låt oss hoppas att det sker på bekostnad av viner som Zumbali och Umbala som bara ger Sydarikanska viner ett dåligt namn.

by Magnus Reuterdahl

Source: http://vinotinto.wordpress.com/2013/03/20/pressmeddelande-sydafrika-satsar-framat/